Reklama
  • Środa, 25 stycznia (08:05)

    Sakiewki naleśnikowe z kremem cytrynowym

Składniki: torebka budyniu waniliowego, 2 łyżki oleju, 6 łyżeczek cukru, pół szklanki mąki, szklanka mleka, 2 jajka, sól, pół słoi ka kremu cytrynowego, 3 jabłka, łyżeczka cynamonu.

Proszek budyniowy, mąkę, mleko, dwie łyżeczki cukru, jajka, sól i olej dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło”, a następnie usmaż naleśniki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, umyj i osusz. Następnie pokrój w plasterki.

Na rozgrzaną patelnię wsyp resztę cukru, gdy zacznie się topić i zbrązowieje, wrzuć jabłka i wymieszaj. Smaż na dużym ogniu około 2 minuty, pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj. Odstaw z ognia.

Reklama

Każdy naleśnik posmaruj kremem cytrynowym, wyłóż po łyżce masy jabłkowej. Brzegi zbierz do góry tak, by powstała sakiewka. Obwiąż sznurkiem spożywczym.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej (jasnej lub palonej), 2-3 średnie cebule, 3 jajka, 50 dag pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, 3 dag masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.