Reklama
  • Środa, 4 listopada 2015 (14:05)

    Sadzone jaja na ryżu i smażonych ziemniakach

SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego • 1 i 1/4 szklanki ryżu basmati i brązowego • 750 g pokrojonych w plasterki ziemniaków • 1/4 szklanki oliwy • 3 łyżki pasty curry • 4 jajka • natka • 2 średnie cebule • olej • sól, pieprz.

✓ przygotowanie: 45 minut • 4 porcje • 605 kcal/porcja • 5 zł/porcja

1 Wlej na patelnię 2 szklanki wody. Wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu, tak by ryż wchłonął wodę, co jakiś czas mieszając. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze dość miękki, podlej go znów odrobiną i zamieszaj. Postępuj tak do uzyskania pożądanej miękkości ryżu.

Reklama

2 W garnku podgotuj plastry ziemniaków. Uważaj tylko, by ich nie rozgotować. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową do osobnej miski. Rozgrzej olej na drugiej patelni i delikatnie przełóż na nią podgotowane plastry ziemniaków. Podsmażaj, aż staną się złociste i lekko chrupiące.

3 Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj mięso, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż około 10 minut. Dodaj pastę curry, całość wymieszaj i chwilę podsmażaj.

4 Do ryżu dodaj podsmażone ziemniaki i mięso. Delikatnie wymieszaj. Osobno usmaż jajka. Podawaj ułożone na ryżu i ziemniakach. Posyp natką i świeżo mielonym pieprzem.

Olivia
Więcej na temat:na | jaja

Zobacz również

  • Gołąbki z pęczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki: główka kapusty, 1 kg mięsa mielonego, duża cebula, 1 i 1/2 szkl. kaszy pęczak, jajko, łyżeczka suszonego lubczyku, łyżka natki pietruszki, 1/2 l bulionu warzywnego, mały słoiczek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.