Reklama
  • Środa, 4 stycznia (14:05)

    Ryżowa zapiekanka z mięsem i kapustą

Składniki na 6 porcji: 1/2 główki kapusty, 50 dag mieszanego mięsa mielonego 1/2 szkl. ryżu, 1 cebula, 50 dag gęstego przecieru pomidorowego, 125 ml wody, 2-3 łyżki oleju do smażenia, sól, czarny pieprz, mielona słodka i ostra papryka.

Reklama

1. Kapustę oczyszczam, myję i wycinam głąb. Liście grubo szatkuję. Wrzucam do posolonej wrzącej wody. Gotuję ok. 10 minut. Odcedzam, dobrze osączam, przekładam do żaroodpornej formy.

Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Podsmażam ją na mocno rozgrzanym oleju. Potem dodaję mielone mięso. Całość smażę, mieszając, aż mięso będzie rumiane. Pod koniec przyprawiam na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

2. Do mięsnej masy dodaję ryż. Mieszam, wykładam na kapustę w formie. Przecier pomidorowy mieszam z wodą. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Polewam tym składniki w formie. Przykrywam folią aluminiową.

Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piekę ok. 90 minut.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki kaszy pęczak,1/2 szkl. soku jabłkowego, ziele angielskie, liść laurowy, 1,5 l bulionu, 1 jabłko, 5 dag żółtego sera, zioła, masło, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.