Reklama
  • Środa, 8 lutego (14:05)

    Rolady po śląsku

Składniki dla 4 osób: 6 plastrów chudej wołowiny, 6 pasków ogórka kiszonego, 6 plastrów boczku wędzonego (lub wędzonej słoniny), 3–4 cebule, 6 łyżeczek musztardy, tłuszcz, sól, pieprz

1. Ogórki pokroić w słupki, cebule w plastry. Plastry mięsa rozbić na cienkie płaty. Doprawić, posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć cebulę, ogórek, boczek lub słoninę.

Reklama

2. Zwinąć ciasno i związać bawełnianą nicią. Smażyć do zarumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, następnie zalać wrzącą wodą i dusić pod przykryciem około godziny. Gdy rolady będą już miękkie, usunąć nici. Powstały sos doprawić do smaku i zagęścić niewielką ilością mąki. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 50 dag pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 5 dag sera żółtego, 2 jajka, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka masła, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.