Reklama
  • Piątek, 12 lipca 2013 (14:00)

    Rolada ziemniaczana z kiełbasą

Jest pyszna, zwłaszcza podana z sosem pomidorowym. Można z niej zrobić także dwie małe rolady.

Przepis przysłała Marzanna Gawura z Lidzbarka Warmińskiego

pół kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 2 jajka, 30 dag kiełbasy, 20 dag pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz, 3 łyżki startego sera żółtego, oliwa, tarta bułka, listki bazylii.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, zmiel. Wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj odrobinę soli, wyrób gładkie ciasto.

2. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki obierz, drobno pokrój. Kiełbasę rozdrobnij lub zmiel. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Dodaj pieczarki, podduś. Dodaj kiełbasę podsmaż, przypraw solą i pieprzem. Ostudź.

3. Farsz równomiernie rozsmaruj na cieście. Zwiń, formując dość ścisłą roladę. Blachę posmaruj oliwą, ułóż roladę. Posyp bułką tartą i startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 40-45 minut. Roladę udekoruj listkami bazylii, podawaj z pomidorami.

Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,30 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:rolada | z | Marzanna | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków , 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 łyżka mąki,3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki smalcu, 2 duże cebule, 2 jajka, sól, pieprz, majeranek, gałka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.