Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:00)

    Risotto z papryką i grzybami

Składniki dla 4 osób: 20 dag ryżu do risotto • 25 dag pieczarek • 2 cebule • czerwona papryka • 4 szklanki bulionu • pół szklanki białego wina • łyżeczka suszonego tymianku • 2 łyżki masła • 3 łyżki sera parmezan • kilka marynowanych grzybków • szczypiorek • sól • pieprz.

1 Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle, zeszklij. Dodaj pokrojone grzyby, paprykę, przypraw solą i pieprzem, podsmaż. Wsyp ryż i smaż pięć minut.

2 Wlej wino i pół łyżki bulionu, gotuj, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Wlej kolejną porcję, mieszaj, aż się wchłonie. Postępuj tak, aż bulion się skończy. Przed końcem gotowania dopraw do smaku. Dodaj parmezan.

Reklama

3 Obręcz ułóż na talerzu, wypełnij risottem, delikatnie zdejmij. Dekoruj marynowanymi grzybkami i szczypiorkiem.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 3 duże marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 10 dag słoniny, 1 szklanka bulionu, 1,5 szklanki kaszy pęczak, 1 łyżka masła, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.