Reklama
  • Wtorek, 13 stycznia 2015 (11:05)

    Racuchy ziemniaczane na drożdżach

Składniki ✔ 1 niepełna szkl. mleka ✔ 2 dag świeżych drożdży ✔ 2 duże ziemniaki (razem ok. 25 dag) ✔ 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej ✔ 1 łyżeczka cukru ✔ 4–5 łyżek oleju rzepakowego✔ 2 jajka ✔ sól ✔ mielony kminek ✔ czarny pieprz.

Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia.

Reklama

W tym czasie ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych otwo rach. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz po sporej szczypcie czarnego pieprzu i mielonego kminku. Wbij jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Dołóż starte ziemniaki. Całość wymieszaj na gładkie ciasto.

Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby podrosło. Potem na patelni porcjami rozgrzewaj olej rzepakowy. Na gorący tłuszcz łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta. Smaż owalne racuchy na złoty kolor. Podawaj je, np. z gulaszem drobiowym albo sosem grzybowym.

Naj
Więcej na temat:racuchy | mleko | drożdże

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 50 dag pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 5 dag sera żółtego, 2 jajka, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka masła, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.