Reklama
  • Poniedziałek, 31 marca 2014 (11:05)

    Racuchy jabłkowo-ziemniaczane

Skład na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 6 kwaśnych jabłek szara lub złota reneta albo antonówka, 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1 pojemnik serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego, tłuszcz do smażenia.

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na chwilę odstawiamy, a potem lekko odciskamy z nadmiaru wody.

Reklama

2. Trzy umyte jabłka obieramy ze skórki i ścieramy także na tarce o małych oczkach. Łączymy ze startymi ziemniakami. Dodajemy dwa roztrzepane jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy.

3. Na rozgrzany na patelni tłuszcz kładziemy porcje ciasta, lekko spłaszczamy łyżką. Racuszki smażymy na rumiano z obydwu stron, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

4. Pozostałe, nieobrane jabłka kroimy w słupki lub na kawałki, wrzucamy do rondla. Podlewamy łyżką wody, dodajemy cukier i chwilę dusimy.

5. Placki smarujemy twarożkiem naturalnym lub waniliowym, jeśli chcemy podać je na słodko i ozdabiamy uduszonymi jabłkami.

Czas przygotowania: 45 minut. Cena jednej porcji: około 1,50 zł.

Wartość odżywcza 1 porcji: 364 kcal. Białko: 16 g/Tłuszcz: 16 g/Węglowodany: 32 g.

Rewia
Więcej na temat:racuchy

Zobacz również

  • Składniki: 200 g kurek ● 220 g białego ryżu, np. arborio ● 240 ml białego wytrawnego wina ● 400 ml bulionu drobiowego ● 3 łyżki masła ● 1 łyżka oliwy ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 5 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.