Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (10:00)

    Pyzy ziemniaczane z serem i cebulką

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych • 1/2 kg ziemniaków surowych • jajko • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • pieprz • sól. Farsz: 20 dag białego sera • cebula • 3 ugotowane ziemniaki • sól • pieprz.

1 Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Surowe zetrzyj na tarce lub w blenderze i pozostaw na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką na 15 minut, by ściekły. Odciśnij.

2 Ziemniaki ugotowane oraz surowe zmielone i odciśnięte, jajko, mąkę ziemniaczaną, pieprz i sól wrzuć do miski, wyrób ciasto. Przeciśnij przez praskę. Ser rozdrób widelcem. Cebulę podsmaż. Połącz składniki. Kulkę ciasta ziemniaczanego spłaszcz, włóż do środka farsz, zaklej, uformuj kulkę. Gotuj w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia. Podawaj z natką pietruszki.

Reklama

CZAS: 40 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:pyzy | ziemniaki | ciasto | farsz | As | ciasta | z | ser

Zobacz również

  • ● 400 g mięsa, np. surowej szynki (ale może być wołowina z rosołu z resztką zupy) ● kilka kabanosów ● 2 cebule ● 2 ząbki czosnku ● 2 marchewki ● 4 duże ziemniaki ● papryka ● puszka czerwonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.