Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (10:00)

    Pyzy ziemniaczane

Składniki: 8 ziemniaków, łyżka mąki ziemniaczanej, olej rzepakowy, cebula, boczek, sól.

Reklama

• Osiem ziemniaków umyj i obierz. Połowę ugotuj. Drugą połowę zetrzyj na tarce. wyciśnij przez czystą lnianą ściereczkę, a sok przelej do małego pojemnika i odstaw na 10 minut. Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę, połącz z tartymi i wymieszaj, dodając skrobię otrzymaną z surowych ziemniaków. Do całości dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Po uzyskaniu gładkiej masy formuj kulki.

Do osolonej wody wlej łyżkę oleju, żeby pyzy się nie sklejały. Wrzucaj je do osolonej wody, delikatnie wymieszaj, gotuj kilka minut. Odcedź. Podawaj z cebulką.

Przepis przysłała Nadia Tokarz

Dobry Tydzień
Więcej na temat:pyzy | nadia | przepis | tokarz

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag ziemniaków , 25 dag mąki, 1/2 kg śliwek, sól , 250 ml kwaśnej śmietany, 3 łyżki cukru pudru do posypania, jajko, cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.