Reklama
  • Piątek, 25 września 2015 (13:00)

    Pyzy z kapustą i mięsem

Składniki na 6-8 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 dag mięsa mielonego, 50 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 1 ząbek czosnku, 10 dag boczku wędzonego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, listek laurowy

1. Kapustę ugotować z listkiem laurowym. Odcisnąć, listek usunąć, kapustę ostudzić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić posiekane dwie cebule i czosnek, dodać mięso, smażyć mieszając ok. 30 minut. Połączyć z kapustą, doprawić solą, pieprzem, wymieszać.

2. Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować i przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce, wymieszać z ugotowanymi. Dosypać mąkę, zarobić ciasto.

Reklama

3. Formować placki, nakładać farsz i zlepiać spore pyzy. Wrzucać na wrzątek i gotować jeszcze 4 minuty po wypłynięciu, wyjąć łyżką cedzakową. Okrasić pozostałą cebulą, podsmażoną ze skwarkami z boczku.

Przygotowanie: ok. 95 minut.

Nasza rada

Pyzy można także nadziać farszem z białego sera, doprawionego na ostro pieprzem, solą i podsmażoną na rumiano cebulą.

Twoje Imperium
Więcej na temat:pyzy | z | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Kotleciki gryczane

    Składniki na 6 porcji: 2 woreczki kaszy gryczanej (20 dag), 1 mały por, 15 dag sera pleśniowego, 30 dag twarogu, 2 jajka, 1/2 pęczka natki, 1/4 szklanka płatków owsianych, bułka tarta, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.