Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Pyzy z cebulą i boczkiem

Składniki: 30 dag wędzonego boczku, 4 duże cebule, 1,2 kg ziemniaków, 1-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, pieprz, olej

1. Wędzony boczek posiekaj. Wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Wysmaż na rumiano, zdejmij z patelni. Na wytopiony tłuszcz wrzuć obrane i poszatkowane cebule. Smaż, mieszając, na złoty kolor. Połącz z boczkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odlej, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz mąkę ziemniaczaną (stosunek mąki do ziemniaków to 1:4). Wyrób ciasto. Formuj z niego w dłoniach nieduże placuszki.

Reklama

3. Na każdy nałóż porcję farszu z boczku i cebuli (część odłóż), formuj okrągłe pyzy. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 7 minut. Podawaj z resztą boczku i cebuli.

6 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,80 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 8 dużych czerwonych cebul, 1/2 szklanki kaszy kuskus, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka czerwonej papryki, po 2 gałązki natki i mięty, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.