Reklama
  • Piątek, 9 stycznia 2015 (08:05)

    Pyzy z boczkiem

Składniki na 8 porcji: 2 kg ziemniaków, 2-3 duże cebule, 20 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, świeży majeranek do dekoracji.

Reklama

1. Obrać ziemniaki i podzielić na 3 części. Jedną z nich ugotować, a pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Położyć na sitku opartym na misce, aby sok ściekał do naczynia – dzięki temu na dnie zbierze się mączka.

2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Dodać do odciśniętych surowych ziemniaków. Dodać też mączkę ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski. Doprawić solą i pieprzem.

3. Jedną cebulę posiekać i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 15 minut.

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z posiekaną drugą cebulą. Polać pyzy, udekorować listkami majeranku.

Nasza rada

Pyzy ziemniaczane najlepiej podać z czystym barszczem czerwonym albo z dużą ilością surówek – dzięki temu mamy kompletny obiad.

Przygotowanie: ok. 110 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:pyzy | Pyzy z boczkiem | boczek | z | boczki

Zobacz również

  • Gołąbki pysznie         przyrządzone

    Składniki: cukinia marchew, 20 dag pieczarek, 10 dag ryżu, olej, 250 ml wody, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ząbek czosnku, szczypta cukru, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.