Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:05)

    Purée ze skwarkami

Składniki na 6 porcji: 1,2 kg ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 2-3 cebule, kilka gałązek natki, mleko, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.

Reklama

2. Przestudzone ziemniaki (na tyle, by dało się je wziąć do ręki) obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę lub ubij starannie tłuczkiem na puszyste purée. Możesz też zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa.

3. Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Cebule obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój w grubsze piórka.

4. Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć na nią pokrojony w kosteczkę boczek. Ogrzewaj na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną rumiane skwarki. Wówczas zmniejsz ogień i wrzuć poszatkowaną cebulę.

5. Smaż cebulę z boczkiem, cały czas mieszając, na złoty kolor. Gałązki natki (lub innych ziół, np. szczypiorku albo koperku) umyj, osusz starannie. Oderwij listki z łodyżek, poszatkuj.

6. Ziemniaczane purée wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i miękkim masłem na kremową masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Polej skwarkami z cebulą, posyp natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 40 dag mąki pszennej, 4 jajka, 100-120 ml letniej wody, szczypta soli, 3-4 jabłka, 3 łyżki brązowego cukru, 1 i ½ łyżki masła, ½ łyżeczki cynamonu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.