Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:05)

    Purée ze skwarkami

Składniki na 6 porcji: 1,2 kg ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 2-3 cebule, kilka gałązek natki, mleko, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.

Reklama

2. Przestudzone ziemniaki (na tyle, by dało się je wziąć do ręki) obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę lub ubij starannie tłuczkiem na puszyste purée. Możesz też zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa.

3. Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Cebule obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój w grubsze piórka.

4. Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć na nią pokrojony w kosteczkę boczek. Ogrzewaj na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną rumiane skwarki. Wówczas zmniejsz ogień i wrzuć poszatkowaną cebulę.

5. Smaż cebulę z boczkiem, cały czas mieszając, na złoty kolor. Gałązki natki (lub innych ziół, np. szczypiorku albo koperku) umyj, osusz starannie. Oderwij listki z łodyżek, poszatkuj.

6. Ziemniaczane purée wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i miękkim masłem na kremową masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Polej skwarkami z cebulą, posyp natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, 3 dag masła, 3 dag mąki,1 łyżka musztardy, 150 ml mleka, 200 ml śmietany, 10 dag sera typu feta, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.