Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Potrawka z porami

Składniki na 4 porcje: 60 dag pieczonej wieprzowiny (schabu, szynki, karkówki), 8 dag suszonych pomidorów, 3 pory, 2 łyżki oleju, 1 mały pęczek majeranku, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej, 300 ml bulionu, 100 mleka, 20 dag serka topionego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1 Suszone pomidory osącz z zalewy, drobno potnij. Pory oczyść, opłucz, pokrój w ukośne, grubsze plasterki. Pieczone mięso potnij w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim pory i mięso. Zdejmij z patelni. Następnie rozgrzej masło. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż, mieszając.

2 Do zasmażki dolej zimny bulion oraz mleko, energicznie mieszając. Zagotuj. Dołóż serek topiony. Gotuj dalej, mieszając, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Przypraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mięso i pory przełóż do formy. Posyp suszonymi pomidorami. Polej przygotowanym sosem. Krótko zapiecz.

Reklama

Gotowe danie posyp grubo posiekanym majerankiem. Potrawkę serwuj z knedlami ziemniaczanymi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 50 dag pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 5 dag sera żółtego, 2 jajka, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka masła, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.