Reklama
  • Piątek, 8 maja 2015 (13:05)

    Pory z kiełbasą na ziemniakach

Składniki na 4-6 porcji: 5 dużych ugotowanych ziemniaków, 25 dag cienkiej kiełbasy, 1 por, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 20 dag startego żółtego sera, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

1 Ziemniaki i kiełbasę pokroić w plasterki. Pora (bez ciemnozielonej części) oczyścić, pokrajać w talarki. Blanszować we wrzątku 3 minuty, odcedzić, schłodzić w wodzie z lodem. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę, tak aby ją lekko zrumienić i wytopić z niej tłuszcz.

Reklama

2 Nasmarować olejem formę. Ułożyć warstwę ziemniaków. Mleko wymieszać z jajkami, dodać ser, przyprawić. Zalać sosem ziemniaki (pół szklanki zostawić). Wstawić do piekarnika (180 st. C) na 20 minut.

3 Ziemniaki zalać resztą sosu, ułożyć na nim plasterki pora i kiełbasy. Piec jeszcze 10 minut.

Przygotowanie: ok. 50 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:ziemniaki | piec | na | z | ziemniak

Zobacz również

  • Racuszki z serem

    Składniki na 20 porcji: 3 dag drożdży, 28 dag mąki, 8 dag cukru, 220 ml mleka, 2 żółtka, sól, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 50 dag białego sera, 3 łyżki miodu, 2 łyżki rumu, olej, dżem więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.