Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:10)

    Pomidorowe risotto

Składniki na 6 porcji: 2 szklanki ryżu długoziarnistego, 3-4 łyżki dzikiego ryżu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 duża puszka pomidorów bez skórki, kilka gałązek bazylii, sól, pieprz, masło.

1 Ryż długoziarnisty przelej na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia. Wymieszaj z dzikim ryżem. Jeśli nie lubisz twardawych ciemnych ziarenek, zrezygnuj z dodatku dzikiego ryżu.

2 Obydwie cebule obierz i drobno poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub także obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki masła. Wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.

Reklama

3 Do zrumienionej cebuli dodaj rozdrobniony czosnek. Smaż razem jeszcze 1 minutę. Wsyp osączoną mieszankę ryżową, przemieszaj całość i jeszcze chwilę smaż razem, aż ziarenka ryżu zrobią się szkliste.

4 Wlej dwie szklanki wody, przemieszaj. Dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj około 20 minut, często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając wchłoniętą wodę. Pomidory z puszki posiekaj. Wlej do ryżu wraz z zalewą, wymieszaj. Gotuj razem jeszcze 7-10 minut.

5 Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Bazylię opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek. Posiekaj je niezbyt drobno, dodaj do gotowej potrawy, wymieszaj. Nakładaj na talerze (do formowania porcji możesz użyć metalowych obręczy).

Świat kobiety
Więcej na temat:risotto

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków • 1/2 kg ziemniaków surowych • jajko • 2 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól • pieprz. Farsz: 2 cebule • 40 dag mięsa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.