-
Wtorek, 22 lipca 2014 (10:00)
Pomidorowe kluseczki z pieczarkowym farszem
Kluseczki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, mąka ziemniaczana, pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Farsz: pół kg pieczarek, 2 cebule, sól, olej
Przepis przysłała Paulina Jakubczak z Zawiercia.
1. Kluseczki: ziemniaki utłucz, włóż do garnka, podziel na 4 części. Jedną wyjmij, wsyp mąkę ziemniaczaną – tyle, by się zrównała z ziemniakami. Dodaj wyjęte ziemniaki, wyrób na gładką masę, dodając koncentrat pomidorowy.
2. Farsz: pieczarki i cebulę zetrzyj na tarce. Smaż na oleju, aż woda odparuje. Przypraw.
3. Z ciasta formuj placuszki, ułóż farsz, zlep. Kluski gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2 zł.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy