Reklama
  • Środa, 28 października 2015 (13:00)

    Podlaska babka z ziemniaków

75 dag ziemniaków, 3 jajka, 2 obrane cebule, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej , 20 dag wędzonego boczku, 2 łyżki smalcu, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, tłuszcz i mąka do formy.

1 Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź i utrzyj. Jajka rozbij, żółtka dodaj do masy ziemniaczanej. Dołóż oba rodzaje mąki. Zmiksuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką.

2 Boczek i obrane cebule pokrój w kostkę, zrumień na smalcu. Dodaj do masy ziemniaczanej. Domieszaj pianę ubitą z białek. Formę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Napełnij masą. Babkę piecz 70 minut w temp. 190°C.

Reklama

4 porcje, 20 min

Naj
Więcej na temat:boczek | ziemniaki | z

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 700 g polędwiczek wieprzowych ● 900 g kiszonej kapusty ● 50 ml kwaśnej śmietany ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● średniej wielkości cebula ● szczypta cukru ● 200 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.