Reklama
  • Środa, 28 października 2015 (13:00)

    Podlaska babka z ziemniaków

75 dag ziemniaków, 3 jajka, 2 obrane cebule, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej , 20 dag wędzonego boczku, 2 łyżki smalcu, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, tłuszcz i mąka do formy.

1 Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź i utrzyj. Jajka rozbij, żółtka dodaj do masy ziemniaczanej. Dołóż oba rodzaje mąki. Zmiksuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką.

2 Boczek i obrane cebule pokrój w kostkę, zrumień na smalcu. Dodaj do masy ziemniaczanej. Domieszaj pianę ubitą z białek. Formę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Napełnij masą. Babkę piecz 70 minut w temp. 190°C.

Reklama

4 porcje, 20 min

Naj
Więcej na temat:boczek | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.