Reklama
  • Piątek, 12 czerwca 2015 (14:00)

    Placki ziemniaczano-kukurydziane

Skład na 6 porcji: ● 1 kg ziemniaków ● 2 jajka ● 3 łyżki mąki tortowej ● 3 łyżki mąki kukurydzianej ● łyżeczka soli morskiej pół łyżeczki pieprzu ● 1 cebula ● olej do smażenia ● kwaśna śmietana do polania.

1. Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce do jarzyn. Starannie odciskamy z soku, który puściły. Płyn zachowujemy, czekamy, aby zawarta w nim skrobia opadła na dno.

2. Do masy ziemniaczanej dokładamy startą na drobnej tarce cebulę, jajka, sól, pieprz i osad z odstawionego płynu. Starannie mieszamy, dodając obydwie mąki.

Reklama

3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto, formując placki. Smażymy z obydwu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną, sosem koperkowym lub czosnkowym, sosami ajvar lub relish, z keczupem, majonezem i rzeżuchą. Można także podać je na słodko, np. z cukrem, powidłami lub serkiem waniliowym.

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji około 1,40 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 203 kcal Białko 6,7 g/Tłuszcz 2,7 g/Węglowodany 45 g

Więcej na temat:placki | warto | placek | olej do smażenia

Zobacz również

  • Nadziewane ziemniaki

    Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.