Reklama
  • Środa, 23 grudnia 2015 (15:05)

    Placki ziemniaczane ze śledziową sałatką

Składniki: placek: 0,5 kg ziemniaków, cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej. Sałatka: 20 dag śledzi, 2 jabłka, czerwona cebula, łyżeczka soku z cytryny, śmietana, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki i jedną cebulę zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, odstaw na chwilę. Zlej cały powstały po tarciu sos. Ziemniaki z cebulą połącz z jajkami i mąką. Wlej sos. Dopraw solą i pieprzem, usmaż placuszki o średnicy ok. 10 cm.

Śledzie wymocz w mleku, pokrój na małe kawałki. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, jabłka (bez obierania ze skórki!) w plasterki. Połącz wszystko ze śmietaną, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatkę podawaj na plackach ziemniaczanych. Udekoruj zieloną pietruszką lub koperkiem.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Gołąbki z młodej kapusty, z kaszą bulgur i pieczarkami

    Składniki: główka młodej kapusty, ok. 1 l wody, ok. 30 dag kaszy bulgur z vermicelli, cebula, 15 dag pieczarek, wywar, np. drobiowy do zalania gołąbków, olej do smażenia, jajko, sól, pieprz. Sos... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.