Reklama
  • Wtorek, 14 maja 2013 (10:00)

    Placki ziemniaczane ze śledziem

Składniki na placki: 8-10 ziemniaków średniej wielkości, 1 cebula, 1 marchewka, sól, pieprz, jajko, 2-3 łyżki mąki pszennej, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, olej do smażenia. Składniki na sałatkę śledziową: 4 filety marynowanych śledzi, 200 ml kwaśnej śmietany, pęczek koperku, 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, pieprz ziołowy, 100 ml śmietanki kremówki, sok z cytryny.

1. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj. Kilka ziemniaków i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pozostałe ziemniaki – na tarce o małych oczkach.

Reklama

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj (lub zetrzyj na tarce) i dodaj do startych warzyw. Wbij całe jajko, dosyp oba rodzaje mąki i wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj po porcji ciasta na placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor, a następnie układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

4. Śledzie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a następnie skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z pokrojonymi śledziami.

5. Kremówkę ubij na półsztywno i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dopraw pieprzem ziołowym, dodaj posiekany koperek. Sos wymieszaj z sałatką śledziową.

Na ogrzanych talerzach ułóż ciepłe placki ziemniaczane, a na nich po porcji sałatki śledziowej.

Przygotowanie: 65 minut. Porcja: 385 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane

Zobacz również

  • Puszyste knedelki serowe

    Składniki: 25 dag półtłustego twarogu, szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 1/4 szkl. mąki krupczatki, duże jajko, 8 śliwek węgierek, cukier, szczypta soli. Sos waniliowy: 1/2 szkl. mleka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.