Reklama
  • Poniedziałek, 28 października 2013 (11:10)

    Placki ziemniaczane z sosem

Skład na 4 porcje: ● 800 g ziemniaków ● 200 ml mleka ● 4 łyżki mąki pszennej ● 1 jajko ● 4 ząbki czosnku ● 1 łyżeczka suszonego majeranku ● 1/2 łyżeczki mielonego kminku ● sól i pieprz czarny mielony ● tłuszcz do smażenia Sos grzybowy: ● 500 g grzybów leśnych (świeżych) ● 50 g masła ● 1 cebulka dymka ● 2 jajka

Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i odstawiamy na parę chwil, po czym odciskamy z nich nadmiar soku, który puściły.

Reklama

Ziemniaki zaparzamy wrzącym mlekiem, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kminek, pieprz i sól. Wszystko razem starannie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz: smalec, olej rzepakowy itp. i smażymy na nim placki obustronnie, do przyrumienienia. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.

Grzyby czyścimy, krótko myjemy i kroimy na kawałki. Dusimy na maśle. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę, jeszcze chwilę dusimy, dodajemy jajko i sól. Mieszamy do chwili, aż jajko całkowicie się zetnie. Sos nakładamy na ciepłe placki ziemniaczane i natychmiast podajemy.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 422 kcal, Białko: 12 g, Tłuszcz: 26 g, Węglowodany: 22 g

Rewia
Więcej na temat:placki | sos | S.O.S. | placki ziemniaczane | ziemniaki | grzyby | z | sosy

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków • 1 jajko • 30 dag mąki pszennej • łyżka ziół prowansalskich • rozmaryn • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie • pęczek natki pietruszki • 4 łyżeczki masła •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.