Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia 2017 (13:05)

    Placki ziemniaczane z serem pleśniowym

Składniki: 80 dag ziemniaków , cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dag sera z pleśnią, sól, pieprz, 2 jajka, 3 gruszki, olej, żurawina.

Oczyszczone ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Obierz cebulę, drobno pokrój i wrzuć do ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim placki. Wyjmij je i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Reklama

Gruszki umyj, przekrój na pół i oczyść z pestek. Następnie pokrój w plastry. Ser pleśniowy zetrzyj na tarce. Plasterki gruszek rozłóż na plackach, każdy z nich posyp startym serem.

Nagrzej piekarnik do 200°C. Blachę wstaw do piekarnika i chwilę zapiecz placki. Udekoruj żurawiną.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag ozorków wieprzowych, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 cebula, sól, 2 ząbki czosnku, pieprz, kostka rosołowa, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki chrzanu, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.