Reklama
  • Środa, 23 grudnia 2015 (15:05)

    Placki ziemniaczane z serem pleśniowym

Składniki: 80 dag ziemniaków, cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól, 3 gruszki, pieprz, olej, 15 dag sera z pleśnią, żurawina do dekoracji. Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Obierz cebulę, drobno pokrój i wrzuć do ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim małe placki. Wyjmij je i odsącz na serwetce. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki umyj, przekrój na pół i oczyść z pestek. Następnie pokrój w plastry. Ser pleśniowy zetrzyj na tarce. Plasterki gruszek rozłóż na plackach, każdy z nich posyp startym serem. Nagrzej piekarnik do 200 °C. Blachę wstaw do piekarnika i chwilę zapiecz placki. Udekoruj żurawiną.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:placki | gruszki | placki ziemniaczane | z | ser | placek

Zobacz również

  • Potrzebne składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej, 10 pieczarek, 1 średnia cebula, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej natki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.