Reklama
  • Wtorek, 3 marca 2015 (14:05)

    Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

Składniki na 6 porcji. Placki ziemniaczane: 50 dag ziemniaków • cebula • 2 jajka • 2 łyżki mąki • sól • pieprz • olej. Sałatka śledziowa: • 20 dag filetów śledziowych • 2 jabłka • czerwona cebula • łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki kwaśnej śmietany • kilka gałązek koperku.

1. Placki: obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj. Odstaw na kilka minut, zlej nadmiar soku.

Reklama

2. Do masy wsyp mąkę, wbij jajka. Wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

4. Filety śledziowe namocz, osącz z wody. Pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w piórka, jabłka – w pół plasterki. Wymieszaj składniki. Skrop cytryną, polej śmietaną. Przypraw pieprzem. Sałatkę podaj z gorącymi plackami.

Kurier TV
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | z | placek | sałatka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 mała cebula, ok. 10 dag słoniny albo tłustego boczku, ok. 4 łyżek octu lub soku z cytryny, sól, cukier, mielony czarny pieprz, ew. posiekane zioła i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.