Reklama
  • Środa, 11 września 2013 (11:00)

    Placki ziemniaczane z sadzonym jajkiem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka do placków, 2 cebule, 2-3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej, 6-8 jajek na sadzone, natka pietruszki.

Obierz ziemniaki i cebule. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Wylej masę na sitko, potem lekko odciśnij.

Reklama

Przełóż do miski, wbij 2 jajka, dodaj mąkę, czosnek, przypraw solą i pieprzem.

Wlej trochę gęstego soku z ziemniaków, wymieszaj i usmaż placki (możesz dodać łyżkę śmietany, wtedy masa nie ściemnieje).

Na drugiej patelni usmaż sadzone jajka. Na plackach ułóż jajka, posyp posiekaną natką.

Czas przygotowania 60 min., ilość porcji 8, cena za porcję 1,40 zł.

Przepis przysłał Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | przepis | WSI | z | jaja

Zobacz również

  • Koperkowe pulpeciki z łopatki

    Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, cebula, 1/2 pęczka koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, litr wody, łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 i 1/2 łyżki śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.