Reklama
  • Czwartek, 11 lutego 2016 (13:05)

    Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule , 2 jajka, papryczka chili, ogórek konserwowy, 2,5 łyżki mąki, 60 dag wieprzowiny, 30 dag boczku, szklanka bulionu, szklanka śmietany, 2 łyżki pasty paprykowej, po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, pieprz, sól, olej.

Reklama

Przygotowanie:

Mięso i boczek pokrój w większą kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy mięso ładnie się zarumieni, przełóż je do garnka, dodaj paprykę chili, listek laurowy, ziarenka pieprzu, słodką i ostrą paprykę oraz plasterki ogórka. Wlej bulion. Wszystko razem duś przez 30 minut.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z łyżką mąki i pastą paprykową. Wlej do mięsa. Ziemniaki i cebule obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na 5 minut. Odlej część wody, dodaj jajka, resztę mąki, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju usmaż grubsze placki. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj polane sosem.

Na żywo
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | placek

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.