Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (13:05)

    Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule , 2 jajka, papryczka chili, ogórek konserwowy, 2,5 łyżki mąki, 60 dag wieprzowiny, 30 dag boczku, szklanka bulionu, szklanka śmietany, 2 łyżki pasty paprykowej, po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, pieprz, sól, olej.

Reklama

Przygotowanie:

Mięso i boczek pokrój w większą kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy mięso ładnie się zarumieni, przełóż je do garnka, dodaj paprykę chili, listek laurowy, ziarenka pieprzu, słodką i ostrą paprykę oraz plasterki ogórka. Wlej bulion. Wszystko razem duś przez 30 minut.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z łyżką mąki i pastą paprykową. Wlej do mięsa. Ziemniaki i cebule obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na 5 minut. Odlej część wody, dodaj jajka, resztę mąki, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju usmaż grubsze placki. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj polane sosem.

Na żywo
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | mi | z | placek

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków • 1 jajko • 30 dag mąki pszennej • łyżka ziół prowansalskich • rozmaryn • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie • pęczek natki pietruszki • 4 łyżeczki masła •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.