Reklama
  • Czwartek, 17 grudnia 2015 (13:05)

    Placki ziemniaczane z pieczarkami

●1 kg ziemniaków ●2 cebule ●2 jajka ●4-5 łyżek mąki pszennej do nadania konsystencji ●sól, pieprz ●olej; na wierzch: ●300 g pieczarek ●cebula (opcjonalnie) ●masło do smażenia ●natka pietruszki do dekoracji

Reklama

1. Obrane ziemniaki i obie cebule zmiksuj (lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach), dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju usmaż placki z obu stron na złoto, po czym trzymaj je w cieple (np. w lekko nagrzanym piekarniku).

2. Pieczarki oczyść, pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią. Grzyby połóż na plackach, udekoruj danie natką i podaj.

Świat kobiety
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | placek | z | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki: 200 g kurek ● 220 g białego ryżu, np. arborio ● 240 ml białego wytrawnego wina ● 400 ml bulionu drobiowego ● 3 łyżki masła ● 1 łyżka oliwy ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 5 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.