Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (13:05)

    Placki ziemniaczane z cebulą

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków, 2 cebule , 1 szklanka mąki krupczatki, 3 jajka, sól, pieprz, olej lub smalec do smażenia.

1. Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię.

Reklama

2. Odciśnięte ziemniaki wymieszać ze skrobią, mąką i z rozkłóconymi jajkami, doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony.

3. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Nasza rada

Do ciasta możesz dodać też tarty żółty ser. Nakładaj ciasto na patelnię cienką warstwą – placki będą bardzo chrupkie.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Nadziewane ziemniaki

    Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.