Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:10)

    Placki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg ziemniaków, po 1 marchewce i cebuli, 1 jajko, 1-2 łyżki mąki pszennej, gałązka tymianku, olej do smażenia, 5 dag żółtego sera, czosnek , sól, pieprz.

Reklama

1 Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).

2 Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę obierz i drobno posiekaj, również dodaj do przygotowanej wcześniej masy na placki.

3 Na koniec wbij całe jajko i wsyp mąkę. Starannie wymieszaj. Z tymianku otrzyj listki. Masę na placki dopraw do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem.

4 Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu ułóż je na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

5 Ser żółty (np. gouda, edamski, morski) zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj 1-2 ząbki czosnku. Wymieszaj ze startym żółtym serem.

6 Placki ułóż na blasze pokrytej pergaminem, posyp mieszanką. Zapiekaj chwilę w 200 st., aż ser się rozpuści.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag mąki, żółtko, 1/2 kostki masła, sól, 6 dużych czerwonych cebul, duże opakowanie śmietany, jajko, 15 dag sera żółtego, sól, ziołowy pieprz, szczypta gałki muszkatołowej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.