Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (13:00)

    Placki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg ziemniaków, po 1 marchewce i cebuli, 1 jajko, 1-2 łyżki mąki pszennej, gałązka tymianku, olej do smażenia, 5 dag żółtego sera, czosnek , sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1 Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).

2 Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę obierz i drobno posiekaj, również dodaj do przygotowanej wcześniej masy na placki.

Reklama

3 Na koniec wbij całe jajko i wsyp mąkę. Starannie wymieszaj. Z tymianku otrzyj listki. Masę na placki dopraw do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem.

4 Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu ułóż je na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osącz je z nadmiaru tłuszczu.

5 Ser żółty (np. gouda, edamski, morski) zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj 1-2 ząbki czosnku. Wymieszaj ze startym żółtym serem.

6 Placki ułóż na blasze pokrytej pergaminem, posyp mieszanką. Zapiekaj chwilę w 200 st, aż ser się rozpuści.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Gołąbki z rodzynkami i sosem karmelowym

    Składniki: kapusta biała, po 25 dag mielonych wieprzowiny i wołowiny, 5 dag rodzynek, 2 łyżki masła, cebula i czerstwa bułka, jajko, sól, pieprz. Sos: po łyżce masła i mąki, cebula, 2 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.