Reklama
  • Wtorek, 28 października 2014 (08:00)

    Placki ziemniaczane

Składniki: 8 -10 ziemniaków średniej wielkości, cebula, 1 jajko, sól, pieprz, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, olej do smażenia.

Ziemniaki obrać, umyć, 3/4 zatrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, resztę ziemniaków na tarce o grubych oczkach. Wymieszać.

Reklama

2 Cebulę obrać, posiekać lub zetrzeć na tarce. Dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wsypać oba rodzaje mąki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3 Rozgrzać olej. Łyżką nabierać po porcji masy i formować na oleju placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawaj na słodko, posypane cukrem lub na ostro.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Dyniowe kopytka z bakaliami

    Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków, 30 dag dyni, około 40 dag mąki, szczypta soli, jajko. Omasta bakaliowa: 0,5 kostki masła, 1/3 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki rodzynek, łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.