Reklama
  • Środa, 30 lipca 2014 (13:00)

    Placki z sosem jogurtowym

Półtora kg ziemniaków, cebula, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, koperek, łyżka mąki, sól, pieprz, ostra i słodka papryka, jajko, kubek jogurtu naturalnego, łyżka kwaśnej śmietany, cukier, 2 plastry łososia

Przepis przysłała Urszula Spyra z Brzezińca.

1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Lekko osącz, zebraną skrobię dodaj do masy ziemniaczanej razem z jajkiem, posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem i koperkiem (wg uznania), wsyp mąkę, połącz, przypraw. Placki usmaż na oleju.

Reklama

2. Jogurt, śmietanę, pokrojonego łososia i szczypiorek wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Placuszki podaj z sosem i ew. łososiem.

Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,30 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:placki | Urszula | przepis | z

Zobacz również

  • Koperkowe pulpeciki z łopatki

    Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, cebula, 1/2 pęczka koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, litr wody, łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 i 1/2 łyżki śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.