-
Piątek, 20 czerwca 2014 (15:05)
Placki z płatków owsianych
Składniki na 6 porcji: ● 1/2 szklanki płatków owsianych ● szklanka mąki razowej ● 2 łyżki mąki kukurydzianej ● 1 jajko ● szklanka kefiru ● 5 łyżek wody ● 2 łyżki oliwy ● szczypiorek ● natka pietruszki ● sól, pieprz ● tłuszcz do smażenia
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł
1. Jajko miksujemy z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąki: kukurydzianą i razową oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki starannie mieszamy.
Ciasto powinno mieć konsystencję jednolitej, gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Na koniec mieszamy z dwiema łyżkami siekanej natki pietruszki i dwiema łyżkami drobno posiekanego szczypiorku.
2. Odstawiamy na 15 minut, aby mąka napęczniała i składniki dobrze się połączyły.
3. Na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz wlewamy łyżką ciasto, formując placuszki. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące.
Wartość odżywcza 1 porcji 145 kcal, białko 4 g, tłuszcz 6,8 g, węglowodany 19 g
Z czym podać placki?
1. Młoda kapusta
Można ją przyrządzić na wiele sposobów.
Tradycyjna, duszona: Proponuję ugotować ją tradycyjnie, ale zagęścić zasmażką z dwóch łyżek mąki, połowy szklanki mleka i łyżki kwaśnej śmietany. Pamiętajmy też, by do ciężkostrawnej kapusty dodawać zioła poprawiające trawienie: kminek, majeranek albo koperek.
2. Na surowo
Z siekanej młodej kapusty i owoców, np. jabłek czy pomarańczy, można skomponować pyszne surówki. Doprawione sokiem z cytryny lub octem jabłkowym surówki nabierają wyrazistego, ciekawego smaku.
3. Zapiekana
Pyszna zapiekanka powstanie z liści młodej kapusty przełożonych plasterkami kiełbasy, boczku wędzonego i ziemniaków albo makaronem, mięsem mielonym i pomidorami. Należy ją koniecznie doprawić ziołami.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 9 jajek, czerstwa kajzerka, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 cebule, masło, cukier, pęczek szczypiorku, 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem, mąka, olej, sól, pieprz, bułka tarta. więcej
Twój komentarz może być pierwszy