Reklama
  • Piątek, 20 czerwca 2014 (15:05)

    Placki z płatków owsianych

Składniki na 6 porcji: ● 1/2 szklanki płatków owsianych ● szklanka mąki razowej ● 2 łyżki mąki kukurydzianej ● 1 jajko ● szklanka kefiru ● 5 łyżek wody ● 2 łyżki oliwy ● szczypiorek ● natka pietruszki ● sól, pieprz ● tłuszcz do smażenia

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł

1. Jajko miksujemy z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąki: kukurydzianą i razową oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki starannie mieszamy.

Reklama

Ciasto powinno mieć konsystencję jednolitej, gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Na koniec mieszamy z dwiema łyżkami siekanej natki pietruszki i dwiema łyżkami drobno posiekanego szczypiorku.

2. Odstawiamy na 15 minut, aby mąka napęczniała i składniki dobrze się połączyły.

3. Na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz wlewamy łyżką ciasto, formując placuszki. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące.

Wartość odżywcza 1 porcji 145 kcal, białko 4 g, tłuszcz 6,8 g, węglowodany 19 g

Z czym podać placki?

1. Młoda kapusta

Można ją przyrządzić na wiele sposobów.

Tradycyjna, duszona: Proponuję ugotować ją tradycyjnie, ale zagęścić zasmażką z dwóch łyżek mąki, połowy szklanki mleka i łyżki kwaśnej śmietany. Pamiętajmy też, by do ciężkostrawnej kapusty dodawać zioła poprawiające trawienie: kminek, majeranek albo koperek.

2. Na surowo

Z siekanej młodej kapusty i owoców, np. jabłek czy pomarańczy, można skomponować pyszne surówki. Doprawione sokiem z cytryny lub octem jabłkowym surówki nabierają wyrazistego, ciekawego smaku.

3. Zapiekana

Pyszna zapiekanka powstanie z liści młodej kapusty przełożonych plasterkami kiełbasy, boczku wędzonego i ziemniaków albo makaronem, mięsem mielonym i pomidorami. Należy ją koniecznie doprawić ziołami.

Rewia
Więcej na temat:placki | ciasto | z

Zobacz również

  • Koperkowe pulpeciki z łopatki

    Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, cebula, 1/2 pęczka koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, litr wody, łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 i 1/2 łyżki śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.