Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:06)

    Placki z cukinią

2 małe cukinie, 2 ziemniaki, 2 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki startego parmezanu, 3-4 gałązki bazylii, olej do smażenia placków, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 słoik gotowego sosu czosnkowego.

Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij końce. Ziemniaki obierz, umyj. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki, potnij je w cienkie paseczki. Przygotowane warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj w dużej misce z jajkami, mąką oraz startym parmezanem i bazylią.

Ciasto warzywne przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewaj po 1-2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne placki. Smaż na złoty kolor (w sumie ok. 15 minut).

Reklama

Placki przełóż na kilkakrotnie złożony papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego. Gotowe danie udekoruj, np. bazylią.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag pszennej bułki, 200 ml mleka, 40 dag szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka oregano, 10 dag masła, 10 dag oscypka, 2 jajka, 4–5 łyżek mąki, sól, czarny... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.