Reklama
  • Czwartek, 25 lipca 2013 (08:05)

    Placki z boczkiem

Lubię wymyślać ciągle coś nowego. To danie zadowala podniebienia całej rodziny. Jest smakowite i sycące.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 15 dag wędzonego, chudego boczku, 15 dag żółtego sera, 2 jajka, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, olej do smażenia.

Reklama

1. Z boczku usuń kostki, pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj na tarce żółty ser, cebulę posiekaj.

2. Do ziemniaków dodaj żółty ser, mąkę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, natkę, wbij jajka. Wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.

3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Kładź na nim porcje masy wielkości plastrów boczku. Kiedy masa ziemniaczana trochę się zetnie, połóż na niej plaster boczku i znów masę. Placki smaż po kilka minut z każdej strony. Podaj polane jogurtem i posypane szczypiorkiem.

Porcje 6 Przygotowanie 60 min Cena 0,60 zł Kalorie 410 kcal

Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

Bella Relaks
Więcej na temat:placki | z | Lorie | rybak | Agnieszka | ceny | przepis

Zobacz również

  • Kluski  z jabłkiem

    Składniki: 750 mleka, 5 łyżek cukru, 25 dag ryżu, laska wanilii, 5 łyżek soku z cytryny, 1 kg  kwaśnych jabłek, 2 łyżki cynamonu, 4 łyżki bułki tartej, olej, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.