-
Czwartek, 25 lipca 2013 (08:05)
Placki z boczkiem
Lubię wymyślać ciągle coś nowego. To danie zadowala podniebienia całej rodziny. Jest smakowite i sycące.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 15 dag wędzonego, chudego boczku, 15 dag żółtego sera, 2 jajka, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, olej do smażenia.
1. Z boczku usuń kostki, pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj na tarce żółty ser, cebulę posiekaj.
2. Do ziemniaków dodaj żółty ser, mąkę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, natkę, wbij jajka. Wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Kładź na nim porcje masy wielkości plastrów boczku. Kiedy masa ziemniaczana trochę się zetnie, połóż na niej plaster boczku i znów masę. Placki smaż po kilka minut z każdej strony. Podaj polane jogurtem i posypane szczypiorkiem.
Porcje 6 Przygotowanie 60 min Cena 0,60 zł Kalorie 410 kcal
Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej, mleko, mąka, 1 cebula, 2 średnie jabłka, 10 dag masła, 1 długa bagietka pszenna, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, cukier więcej
Twój komentarz może być pierwszy