Reklama
  • Środa, 19 listopada 2014 (08:00)

    Placki ryżowe w sosie pieczarkowym

Placki: szklanka ryżu, 600 ml bulionu warzywne go, olej, duże jajko, bułka tarta, półtorej szklanki startego żółtego sera, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanej natki. Sos: cebula, 40 dag pieczarek, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany 18-proc., majeranek.

Reklama

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.

1 Placki: olej rozgrzej w rondlu, wsyp ryż, podpraż. Zalej bulionem, ugotuj do miękkości. Ostudź.

2 Do ryżu dodaj jajko, ser, natkę i 2 łyżki bułki tartej, przypraw, wyrób. Z masy uformuj placuszki (jeśli masa się nie klei, dodaj jeszcze łyżkę bułki tartej). Placki obtocz w bułce tartej, usmaż na oleju z obu stron.

3 Sos: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki na plasterki. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, podsmaż. Wlej pół litra wody, posyp majerankiem, zagotuj. Szklankę wody rozrób z mąką i śmietaną, wlej do pieczarek, zagotuj. Przypraw. Sosem polej placki.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,50 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:placki | sos | S.O.S. | przepis | FA | placek | sosy

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 3/4 szklanki pszennej mąki, 2 jajka, sól. Nadzienie: 3 małe kaszanki, 1 duża cebula, sól, pieprz, majeranek, 2-3 łyżki oleju do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.