Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Placki na ostro

Składniki Ciasto: 45 dag mąki pszennej i mąka do podsypywania, 2 i 1/2 dag drożdży, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki oleju rzepakowego, 125 ml ciepłej wody, płaska łyżeczka przyprawy meksykańskiej, szczypta cukru i soli, jajko do posmarowania ciasta. Farsz: 40 dag mielonej szynki, biała część pora, cebula, czerwona papryka, olej do smażenia, ok. 200 ml sosu meksykańskiego.

Przygotowanie 70 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 7 porcji

Wioleta Perkowska z Ząbek

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1 Farsz: paprykę i cebulę kroję w kostkę, por w półtalarki. Podsmażam mięso na oleju i dodaję warzywa. Smażę 3-5 min, wlewam sos, smażę 3 min.

2 Ciasto: drożdże mieszam z wodą, łyżką mąki i cukrem. Odstawiam w ciepłe miejsce. Mąkę łączę z przyprawą meksykańską, solą, olejem i śmietaną. Dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto.   

3 Gdy wyrośnie, dzielę je na 7 kulek. Rozwałkowuję je na owalne placki o gr. ok. 1,5 cm. Na środek każdego nakładam farsz. Zwijam ich końce jak cukierki, układam na blaszce. Boki smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę ok. 25 min w temp. 180°C.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:na | placki | ciasto | farsz | przepis | koszt | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje Bliny: 25 dag mąki pszennej,15 dag mąki gryczanej,2 jajka,15 g świeżych drożdży, po 1 łyżeczce cukru i soli, szczypta pieprzu,1/2 l mleka 3,2%, olej do smażenia, 1 mała... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.