Reklama
  • Piątek, 6 marca 2015 (13:05)

    Placki kartoflane

Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 2 cebule, 3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, boczek, zsiadłe mleko.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1 Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).

2 Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Włóż do blendera i rozdrobnij. Masę cebulową dodaj do przygotowanych startych ziemniaków.

Reklama

3 Na koniec do masy wsyp 3 łyżki mąki pszennej, wbij całe jajko. Starannie wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

4 Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu układaj je pojedynczo na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osącz je z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple.

5 Pokrój na kawałki boczek (ewentualnie także swojską kiełbasę). Placki podawaj na stół z zimnym zsiadłym mlekiem oraz boczkiem.

6 Placuszki kartoflane, które nie zostały zjedzone, możesz przechować w lodówce lub zamrozić w fo liowym woreczku. Przed podaniem ułóż je w naczyniu żaroodpornym, obłóż plasterkami boczku i odgrzewaj w temp. 180 st. około 20 minut.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków • 1 jajko • 30 dag mąki pszennej • łyżka ziół prowansalskich • rozmaryn • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie • pęczek natki pietruszki • 4 łyżeczki masła •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.