Reklama
  • Czwartek, 29 października 2015 (13:05)

    Piwna kiełbasa z pieczarkami na ostro

Składniki: 4 pętka kiełbasy śląskiej, 2 cebule, 20 dag pieczarek, 4 ząbki czosnku, łyżka tłuszczu, np. smalcu, szkl. jasnego piwa, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Pieczarki oczyszczam, opłukuję, osuszam i kroję w półplasterki. Cebule obieram, siekam. Czosnek obieram i kroję w plasterki, kiełbasę – w półtalarki.

2. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i obsmażam na nim kiełbasę z cebulą, po chwili dodaję pieczarki i czosnek. Doprawiam solą, pieprzem, chili oraz oregano i dalej smażę, aż wszystko się zrumieni. Dodaję piwo, mieszam i duszę potrawkę do odparowania płynu.

Reklama

3. Podaję z ziemniakami (najlepiej młodymi) posypanymi zieleniną, z kaszą albo ze świeżym pieczywem.

Martyna Kuźma z Węgrowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 25 min • Porcja 260 kcal • Przepis na 8 porcji

Więcej na temat:Pina | martyna | przepis | ku | kiełbasa | z | na | kiełbasy | pieczarki

Zobacz również

  • Koperkowe pulpeciki z łopatki

    Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, cebula, 1/2 pęczka koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, litr wody, łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 i 1/2 łyżki śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.