Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Pikantny placek z włoską kapustą

Składniki na 8 porcji: 1 kg włoskiej kapusty, 2 cebule, po 20 dag pieczonego schabu i boczku, 7-8 łyżek oleju, 1 łyżeczka bulionu w proszku, 15 dag twarogu, 6 łyżek mleka, 30 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag śmietany kremówki, 8 jajek, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, trochę tłuszczu do formy.

1 Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Pieczone mięso pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebule, usmaż je na szklisto. Dołóż kapustę oraz mięso. Duś pod przykryciem 15 minut. Pod koniec dodaj bulion, sól i pieprz.

2 Z mąki, mleka, 6 jajek, proszku, twarogu i pozostałego oleju zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek. Formę posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Spód posyp tartą bułką. Kapustę z mięsem osącz. Wymieszaj ze śmietaną oraz 2 jajkami. Przełóż do formy. Posyp startym żółtym serem.

Reklama

Piecz godzinę w temperaturze 175 st.

Przygotowanie ok. 2 godz., 1 porcja zawiera ok. 520 kcal. Ok. 3 zł za porcję

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 8 dużych czerwonych cebul, 1/2 szklanki kaszy kuskus, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka czerwonej papryki, po 2 gałązki natki i mięty, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.