Reklama
  • Wtorek, 25 czerwca 2013 (08:19)

    Pierogi ziołowe

Składniki na 7 porcji: 35 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, szczypta soli, gorąca woda do uzyskania właściwej konsystencji. 1/2 kg tłustego twarogu, 3 łyżki drobno siekanych ziół: rozmarynu, majeranku, tymianku, natki pietruszki, 1 żółtko, 2 łyżki kwaśnej śmietany , sól, pieprz, 1 łyżka siekanej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki masła Do dekoracji: świeży rozmaryn, suszone pomidory w oleju, masło ziołowe do polania

Przygotowanie: Mąkę przesiej do dużej miski, usypując z niej kopczyk. Dodaj szczyptę soli, zrób wgłębienie w mące i wbij całe jajko. Dodaj olej, gorącą wodę i wymieszaj. Następnie zagnieć elastyczne ciasto. Gdy wszystkie składniki ładnie się połączą, przełóż ciasto na blat lub stolnicę i jeszcze zagniataj. Następnie owiń je folią i odstaw na godzinę do lodówki.

Reklama

W tym czasie przygotuj farsz. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i przeciśnięty czosnek. Do zmielonego twarogu dodaj czosnek i cebulę oraz śmietanę, żółtko, zioła i przyprawy; wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj, pokrój radełkiem na kwadraty. Na połowę z nich nałóż farsz.

Przykryj pozostałymi kwadracikami ciasta i zlepiaj brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj od razu – z gałązkami rozmarynu i paskami suszonych pomidorów oraz z roztopionym masłem ziołowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 400 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:pierogi | ciasto | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: 2 małe banany, 2 jajka, 2 łyżki drobnego cukru, 200 ml jogurtu greckiego, 2/3 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki płatków migdałowych, aromat... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.