Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:01)

    Pieczone gołąbki z kaszą jęczmienną

Składniki: 15 dag kaszy jęczmiennej, 80 dag ziemniaków, cebula, 3 łyżki margaryny, 2 jajka, łyżeczka majeranku, po łyżeczce soli i pieprzu, ziołowego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego. Dodatkowo główka białej kapusty (nie za duża), 4 dag pieczarek, szkl. bulionu warzywnego, 300 ml śmietany 30 proc., 10 dag masła, 1/2 pęczka zielonej pietruszki.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 140 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok. 12 porcji

Reklama

1. Ziemniaki ścieram na tarce (jak na placki) i odsączam na sitku. Przekładam do miski, wsypuję kaszę i wbijam jajka. Cebulę drobno kroję i podsmażam na margarynie, łączę z ziemniakami i kaszą, wsypuję przyprawy, mieszam.

Masa ziemniaczana jest dość luźna, ale płyn wsiąknie w kaszę w czasie pieczenia.

2. Kapustę obgotowuję w osolonej wodzie. Następnie zdejmuję z niej kolejno liście. Wycinam z nich twarde nerwy. Na środku liści kładę niewielką ilość farszu i zwijam całość w gołąbki.

3. Dno brytfanki wykładam liśćmi kapusty, a na nich gołąbki. Podlewam bulionem i posypuję pieczarkami pokrojonymi w plasterki oraz wiórkami masła. Na wierzchu kładę pietruszkę, przykrywam.

Piekę gołąbki w temp. 190°C ok. godziny. Odkrywam je, wlewam śmietanę i piekę 30 min.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Koperkowe pulpeciki z łopatki

    Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, cebula, 1/2 pęczka koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, litr wody, łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 i 1/2 łyżki śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.