Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Pieczarkowy kociołek

Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej (jasnej lub palonej), 2-3 średnie cebule, 3 jajka, 50 dag pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, 3 dag masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry, świeża natka lub trybula do dekoracji

1. Kaszę gryczaną przepłucz na sicie. Wrzuć do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, krótko podpraż, aby się osuszyła. Wlej 1-2 łyżki oleju, wsyp łyżeczkę soli. Praż, mieszając, aż kasza zacznie wydzielać aromat.

2. Wlej 4 szklanki wrzątku. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z kuchenki. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.

Reklama

3. Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pieczarki, smaż ok. 10 min. Połącz z kaszą.

4. W osobnym garnku ugotuj na twardo jajka. Wyjmij, obierz i pokrój na kawałki. Przełóż do kaszy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku pieprzem, szczyptą mielonej kolendry oraz solą. Ozdób natką.

6 porcji, czas ok. 35 min; porcja – 340 kcal, cena 1,50 zł.

Dobra rada. Danie przygotowane z niepalonej kaszy będzie delikatniejsze w smaku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej, mleko, mąka, 1 cebula, 2 średnie jabłka, 10 dag masła, 1 długa bagietka pszenna, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.