Reklama
  • Piątek, 4 grudnia 2015 (13:05)

    Pieczarki faszerowane kaszą

Składniki na 5 porcji: 15 dużych pieczarek, 1 mała cebula, 2–3 paski czerwonej papryki, 1 torebka kaszy gryczanej, 15 dag żółtego sera, 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku, olej do podsmażenia (użyłam smakowego – z pomidorami, czosnkiem i bazylią), sól, pieprz.

1 Pieczarki oczyszczam, pocierając wilgotnym ręcznikiem papierowym. Wyciągam nóżki, które następnie bardzo drobno siekam (można też zetrzeć je na tarce o dużych otworkach). Cebulę obieram i kroję w kosteczkę, podsmażam na rumiano na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaję pokrojone nóżki pieczarek i posiekaną paprykę.

Reklama

Smażę razem 2–3 minuty. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Studzę.

2 Kaszę gotuję w posolonej wodzie na sypko. Gdy przestygnie, mieszam z podsmażonymi składnikami oraz z serem startym na tarce o grubych oczkach i szczypiorkiem (trochę sera i szczypiorku zostawiam do posypania dania).

Nadzieniem faszeruję pieczarki, posypuję odłożonym serem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do chwili rozpuszczenia się sera i przyrumienienia pieczarek (ok. 15 min). Posypuję odłożonym szczypiorkiem.

Przygotowanie: ok. 50 min

Beata Świątek z Krosna

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pieczarki | beata

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki kaszy pęczak,1/2 szkl. soku jabłkowego, ziele angielskie, liść laurowy, 1,5 l bulionu, 1 jabłko, 5 dag żółtego sera, zioła, masło, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.