Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Pęczak po wiejsku

Składniki: 3 duże marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 10 dag słoniny, 1 szklanka bulionu, 1,5 szklanki kaszy pęczak, 1 łyżka masła, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji

1. Marchewki oczyść starannie, opłucz, pokrój w kosteczkę. W ten sam sposób przygotuj pietruszki oraz bulwę selera. Słoninę pokrój w kosteczkę. Wysmaż na suchej patelni.

2. Przygotuj naczynie żaroodporne. Włóż do niego marchew, pietruszkę, seler i skwarki ze słoniny, wymieszaj. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz ok. 40 minut.

Reklama

3. Kaszę pęczak wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka. Wlej 3 szklanki wody, dopraw. Gotuj kaszę na średnim ogniu 15-20 minut. Ugotowaną kaszę wymieszaj z łyżką masła.

4. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany pęczak, wymieszaj starannie. Ponownie wstaw do piekarnika, dopiekaj 10 minut.

4 porcje, czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 2,40 zł.

Lubisz pieczoną pietruszkę i marchew? Ułóż obrane, pokrojone na połówki warzywa na blasze, skrop oliwą z miodem i przyprawami. Piecz 40 min.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej (jasnej lub palonej), 2-3 średnie cebule, 3 jajka, 50 dag pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, 3 dag masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.