Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:06)

    Pasta z kurczakiem

Składniki na 6 porcji: 40 dag makaronu wstążki, 30 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, 5 dag żółtego sera, olej

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie (część wody pozostaw). Nie przelewaj makaronu zimną wodą.

Reklama

2. Pierś kurczaka opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oprósz z każdej strony solą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni na łyżce rozgrzanego oleju. Rumianą pierś przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Dopiekaj około 20 minut.

3. Cebulę obierz, opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i poszatkuj. Do patelni, na której smażyłaś kurczaka, dolej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoty kolor.

4. Gdy cebula się dobrze zrumieni, dodaj rozdrobniony czosnek. Jeszcze chwilę smaż razem. Wlej kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Wymieszaj starannie.

5. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron. Wymieszaj z powstałym sosem. Pierś kurczaka wyjmij z piekarnika, pokrój w cienkie półplasterki. Dodaj do makaronu, wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Rozłóż na talerze. Każdą porcję pasty posyp odrobiną startego sera i ozdób świeżą bazylią.

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Świat kobiety
Więcej na temat:pasta | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 3/4 szklanki pszennej mąki, 2 jajka, sól. Nadzienie: 3 małe kaszanki, 1 duża cebula, sól, pieprz, majeranek, 2-3 łyżki oleju do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.