Reklama
  • Środa, 28 stycznia 2015 (15:00)

    Papryka faszerowana

SKŁADNIKI: 4 średnie papryki • 300 g ryżu parboiled • 120 g boczku pokrojonego w kostkę • 200 g młodego sera pecorino • 2 łyżki dojrzałego sera pecorino • 2 jajka • bazylia, natka, mięta • 1/2 białej cebuli • 2 pomidory + oliwa, bułka tarta, sól, pieprz.

czas przygotowania: ok. 1 godziny, dla 4 osób

1. Umyj papryki, odkrój górną część, usuń nasiona i włókna.

Reklama

2. W osolonej wodzie ugotuj ryż, odcedź i ostudź zimną wodą.

3. Na patelni przesmaż boczek i dodaj do ryżu. Dodaj młody ser pokrojony w kosteczkę, starty ser dojrzały, roztrzepane jajka, zioła. Dopraw solą i pieprzem.

4. Napełnij papryki farszem i posyp bułką tartą.

5. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym podsmaż na oliwie na wolnym ogniu cebulę. Dodaj pokrojone pomidory i duś przez kilka minut. Następnie do naczynia włóż papryki i pozostaw na kilka minut.

6. Wlej do naczynia szklankę letniej wody i wstaw całość do piekarnika na 40 minut. Polej odrobiną oliwy i zapiekaj przez 15 minut.

Olivia
Więcej na temat:papryka

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.