Reklama
  • Wtorek, 22 marca (14:05)

    Panierowane knedelki

Na ciasto: •1 kg ugotowanych ziemniaków •1 jajko •szczypta soli. Na farsz: •30 dag mięsa z rosołu albo pieczonego kurczaka •2 jajka ugotowane na twardo •1 cebula. Do panierowania: •2 jajka •bułka tarta do obtoczenia dodatkowo: •olej do głębokiego smażenia •sól, pieprz.

Reklama

1. Farsz: cebulę obieram, siekam i smażę na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Mięso mielę razem z podsmażoną cebulą. Jajka na twardo kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsnej masy.

Farsz doprawiam solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha, dodaję kilka łyżek wody lub bulionu drobiowego.

2. Ciasto: ziemniaki przeciskam przez praskę. Zagniatam z jajkiem i szczyptą soli. Odrywam kawałki ciasta, robię placuszki. Nakładam na nie farsz. Zlepiam, formuję kształtne kule.

3. Knedle panieruję w roztrzepanych jajkach, następnie obtaczam w tartej bułce. Wkładam do głębokiego oleju i smażę na złoty kolor (razem ok. 25 minut).

Naj
Więcej na temat:farsz

Zobacz również

  • Kotleciki gryczane

    Składniki na 6 porcji: 2 woreczki kaszy gryczanej (20 dag), 1 mały por, 15 dag sera pleśniowego, 30 dag twarogu, 2 jajka, 1/2 pęczka natki, 1/4 szklanka płatków owsianych, bułka tarta, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.